Ogłoszenie

Forum genealogiczne inne ni¿ wszystkie- otwarte na wspó³pracê z ka¿dym.

#1 21, 7, 2018

Tonhar

Nowy u¿ytkownik

Punktów :   

Poszukujê rodziny Rogowskich z Horo¿anki

Witam. Interesuj± mnie losy mojej rodziny od strony mojego dziadka Jana Rogowskiego (1913 - 1975). Znam ju¿ jego rodziców, jednak nie wiem gdzie mogê szukaæ dalszych informacji, bo o ile dziadek zmar³ na terenie obecnej Polski, tak wszystkie akta moich pradziadków (urodzenia, ma³¿eñstwo i zgony) prawdopodobnie pochodz± z okolic Horo¿anki na terenie dzisiejszej Ukrainy (obw. tarnopolski). Gdzie mogê znale¼æ takowe akta i czy jest mo¿liwy wgl±d w nie? Z góry dziêkujê za pomoc.

#2 21, 7, 2018

zefir454

Administrator

Call me!
SkÄ…d: Smolno Wielkie, lubuskie
Punktów :   

Re: Poszukujê rodziny Rogowskich z Horo¿anki

Witam Pana!
Ksiêgi z Horo¿anki dostêpne s± na stronie AGAD. S± to metryki od roku 1822 do 1892, jednak¿e s± to tylko indeksy, czyli spisy osób. W miejscowo¶ci Koñczaki wymieniony jest niejaki Joannes Rogoski, nr aktu 345. Kolejne osoby to :
Maria Rogoski, akt nr 14,
Felix Rogoski akt nr 23,
Anastasia Rogoski akt nr 25
Martinus Rogoski akt nr 63,
Vincentius Rogowski akt nr 77,
Leon Rogowski z Dryszczowa akt nr 60,
Micha³ Rogowski akt nr 62 ( Dryszczów),
Josephus Rogowski z Byszowa akt nr 30,
Maria Rogowska z Byszowa akt nr 36,
Maria Rogowska akt nr 51,
Stach Rogowski akt nr 55,
Micha³ Rogowski akt nr 56,
Karol Rogowski z Koñczaków akt nr 132.

Jest tam sporo Rogowskich. Jednak¿e aby pomóc Panu w miarê skutecznie, prosi³bym o podanie imion pradziadków i ewentualnych dat urodzenia, ¶lubu b±d¼ zgonu. To u³atwi znalezienie czegokolwiek. Wspomniane indeksy osobowe s± na stronie: http://agadd.home.net.pl/metrykalia/301 … eks.htm#28

Sa te¿ dostêpne ksiêgi z Par. Horo¿anka, dek. K±kolniki; Ksiêga metrykalna ¶lubów dla miasta Horo¿anka 1801-1821 i wsi: Hnilcze i Panowice 1800-1821, Panowice 1801-1821, Byszów 1801-1816, Dryszczów i Byszów 1800-1821, Koñczaki 1800-1821. Do przejrzenia jest 60 skanów pod linkiem: http://agadd.home.net.pl/metrykalia/301 … indeks.htm

To na razie tyle ode mnie. Pó¼niej spróbujê jeszcze co¶ znale¼æ. Proszê jednak koniecznie o dane pradziadków.
Pozdrawiam
Józek

Józef- Admin

#3 22, 7, 2018

Tonhar

Nowy u¿ytkownik

Punktów :   

Bardzo dziêkujê za chêæ pomocy. Co do pradziadków to znam tylko ich imiona, gdy¿ tylko one znajdowa³y siê w akcie zgonu, jednak nazwiska pradziadka, jak i prababci po ma³¿eñstwie mo¿na siê domy¶liæ, tak¿e wnioskujê, ¿e moi pradziadkowie nazywali siê Józef i Katarzyna Rogowscy (o ile wziêli ¶lub). Co ciekawe, moja babcia (partnerka Jana, nie wziêli ¶lubu) urodzi³a siê w Byszowie w 1927 roku, a tam wymieniony zosta³ w³a¶nie Josephus (czyli Józef) Rogowski, co mnie do¶æ intryguje...

Ostatnio edytowany przez Tonhar (22, 7, 2018 )

#4 22, 7, 2018

zefir454

Administrator

Call me!
Punktów :   

Rozumiem wiêc, ¿e Pañski pradziadek Józef musia³ siê urodziæ zapewne w latach 1880-90 . Pytanie jednak gdzie szukaæ? Obstawia³bym Byszów, ale mo¿e te¿ Horo¿anka? Najlepiej sprawdziæ jedno i drugie. Zobaczymy.
Pozdrawiam
Józek

Józef- Admin

#5 23, 7, 2018

Tonhar

Nowy u¿ytkownik

Punktów :   

Mo¿liwe jest nawet, ¿e jeszcze wcze¶niej, gdy¿ siostra mojego dziadka urodzi³a siê ju¿ w 1902 roku, a by³a jeszcze druga siostra, jednak nie znam jej daty urodzenia. Pozdrawiam serdecznie.

#6 24, 7, 2018

Tonhar

Nowy u¿ytkownik

Punktów :   

W jakich dokumentach móg³bym znale¼æ daty urodzenia i zgonu pradziadka, posiadaj±c o nim tak ma³o informacji? Czyta³em co nieco o mo¿liwo¶ci przegl±du akt z Centralnego Archiwum Wojskowego. Byæ mo¿e przydatny bêdzie fakt, i¿ mój dziadek s³u¿y³ w ludowym Wojsku Polskim w trakcie II wojny ¶wiatowej?

Ostatnio edytowany przez Tonhar (24, 7, 2018 )

#7 24, 7, 2018

zefir454

Administrator

Call me!
Punktów :   

Mo¿na. Akta s± te¿ u Mormonów, ale mam problem z dostêpem do nich. Jeszcze bêdê próbowa³. W aktach z CAW s± podobne dane do tych z metryki.
Pozdrawiam

Józef- Admin

Stopka forum

RSS