Witam. mam na imie Rados³aw Drews mój pradziadek to Jan Drews jego ¿ona Zofia. ojcem mojego pradziadka by³ Gustaw a matka Zofia poszukuje rodzñstwa mojego pradziadka i 2 razy pra dziadka, oraz ich przodków. Je¿eli kto¶ potrafi pomóc by³ bym wdziêczny.
Pozdrawiam !
Witam serdecznie!
Ciekawe nazwisko do poszukiwañ i raczej nie o polskim rodowodzie. Jest tylko jeden problem- nic nie napisa³e¶ o regionie czy okolicy sk±d wywodzili siê przodkowie o tym nazwisku.
Je¿eli wiêc mo¿esz podaæ rejon gdzie zamieszkiwali, by³bym wdziêczny.
Pozdrawiam
Józek
Mój dziadek Czes³aw Kazimierz Drews urodzi³ siê w Karolewie a zmar³ w Pas³êku a jego ostatnie miejsce zamieszkania to M³ynary, jego ojciec Jan Drews urodzi³ siê w 1903 roku w Koszelówce a zmar³ w 1977 roku w Karolewie Jan mia³ ¿one Zofie i 2 synów Czes³awa Kazimierza i Kazimierza oraz córkê Irenê Baranowsk±. Wiem równie¿ ¿e rodzice Jana to Gustaw i Zofia. Nazwisko oczywi¶cie nie Polskie, z tego co s³ysza³em to niemieckie. Dniami i nocami przegl±dam internet w celu poszukiwañ lecz nic nie potrafie znale¼æ. Je¿eli bêdziesz mi móg³ pomóc bêdê bardzo wdziêczny.
Pozdrawiam Rados³aw.
Sporo Drewsów znalaz³em w okolicach Braniewa ( d. Braunsberg). Trochê to daleko od M³ynarów, ale mogli przecie¿ migrowaæ. Bada³em miejscowo¶ci podane przez ciebie i trochê to dziwne. M³ynary le¿± na p³d. od Braniewa, Koszelówkê znalaz³em- ale ko³o P³ocka, ale to pewnie nie ta, Karolewo lezy ko³o Susza. Mam jeszcze problem z t± Koszelówk±.
Tak, masz racjê. Wcze¶niej raczej na pewno byli ewangelikami, tak jak wiêkszo¶æ Drewsów w tej okolicy.
Oto przyk³ad jednego z nich:
Augustus Drews ur. 16. 03.1812 r. ochrzczony w Braunsberg ( Braniewo), syn Bartholomeusa (Bart³omieja) i Magdaleny.
Pozdrawiam
Józek
Mój pradziadek Jan Drews urodzi³ siê w³a¶nie w Koszelówce w woj. P³ockim. Prawdopodobnie przybyli tam z Pomorza Zachodniego. Jan Drews mia³ troje dzieci, Czes³aw Drews, mój dziadek osiad³ w M³ynarskiej Woli obok M³ynar, do dnia dzisiejszego jest tam moja babci Stanis³awa i stryj Henryk, mój tata Czes³aw jr. Drews wyemigrowa³ do Rybnika na ¦l±sk. Kolejny syn mojego pradziadka Jana, Kazimierz i córka Irena pochowani s± na cmentarzu w Dobrzykowie. Ojciec mojego pradziadka Jana mia³ na imiê Gustaw, i to On lub Jego ojciec pochodzili w³a¶nie z Pomorza Zachodniego. To taka krótka historia mojej rodziny z, której pochodzê. A chcia³ bym dowiedzieæ siê co¶ wiêcej o korzeniach i rodzeñstwie moich pradziadków. Je¿eli móg³ by mi pan pomóc w jaki¶ sposób by³ bym bardzo wdziêczny, chyba ¿e poleci mi pan jakie¶ strony ciekawe do szukania i podpowie mi pan w jaki sposób powinienem zacz±æ.
pozdrawiam!
Radek
Jak siê zapewne domy¶lasz, nie jest takie proste pomóc komu na odleg³o¶æ, ale spróbujê. A wiêc- ustal który z twoich krewnych urodzi³ siê przed 1914 rokiem w M³ynarach, ale i w innych gminach te¿. Jezeli to ustalisz, to wtedy wy¶lij pismo do odpowiedniego USC z pro¶b± o wydanie odpisu metryki ¶lubu, urodzenia b±d¼ zgonu. To na pocz±tek. Wzory takich pism znajdziesz w internecie. Ja spróbujê znale¼æ co¶ o wcze¶niejszych pokoleniach, ale to dopiero wtedy kiedy otrzymasz jakie¶ metryki z USC, gdy¿ moje ¼ród³a s± g³ównie od koñca XIX wieku.
Pozdrawiam
Józek
Hmm. a czy jest to odp³atne ? jak wygl±da to wszystko z kosztami ? Bo nie ukrywaj±c to nie wiem czy jest mnie staæ na takie co¶. W M³ynarach nikt siê nie urodzi³ Jan urodzi³ sie w 1903 roku w Koszelówce a zmar³ w 1977 roku w Karolewie, a dziadek urodzi³ siê w 1943 w karolewie a zmar³ w 1996 roku w Pas³êku, ale jest pochowany w M³ynarach.
Pozdrawiam.
Radek.
Wiadomo, ¿e to za ma³o. Trzeba teraz ustaliæ, gdzie i kiedy zmarli rodzice Jana. Gdy tego siê dowiemy, wówczas mo¿na staraæ siê o akty zgonu Gustawa i Zofii, tam bêd± podani ich rodzice.
Wydaje mi siê ¿e rodzice Jana zmarli w Koszelówce .. dowiem siê dok³adnie czy tak mog³o byæ i wtedy napiszê pismo do USC, jak bêdê wiedzia³ ju¿ co¶ wiêcej to napiszê a czy jest te¿ mo¿liwo¶æ dowiedzenia siê czy moi pradziadkowie mieli jakiekolwiek rodzeñstwo ?
Pozdrawiam !
Tak, ale pod warunkiem, ¿e bêdziemy mieæ metrykê urodzenia pradziadków. Je¶li w tym czasie ma³o migrowali to bêdzie to mo¿liwe, aby znale¼æ ich rodzeñstwo.
Poszukiwania przodków to mrówcza, niemal detektywistyczna praca, ale daj±ca satysfakcjê.
Pozdrawiam