Witam wszystkich u¿ytkowników strony!Od 17 lat bezskutecznie usi³ujê poznaæ losy zaginionej podczas wojny 5-cio osobowej rodziny mego zmar³ego Ojca Grzegorza.Szukam ¶ladów Miko³aja-1882,Katarzyny z domu Rabcow(Ksenia Rabcow)- 1888,Jana- 1904,Boles³awa- 1922 i Ireny 1927 Lisowskich.Nazwisko mo¿e byæ pisane przez dwa s-Lissowscy.Osoby te w 1937 roku przebywa³y w Dereczynie ko³o Nowogródka-dzisiejsza Bia³oru¶.W Dereczynie urodzi³ siê jeden z braci Ojca Jan. Poniewa¿ Ojciec mój urodzi³ siê w 1913 roku w G³usku- Mogilewska Ob³a¶æ, to rodzina Ojca przebywa³a równie¿ w G³usku.Z dokumentów archiwalnych które uda³o mi siê uzyskaæ wynika,¿e mój dziadek Miko³aj urodzi³ siê we Wilnie, lub w jego okolicach.Mimo tylu lat poszukiwañ poprzez wszystkie mo¿liwe instytucje,archiwa,¶rodki masowego przekazu,osoby prywatne,telewizjê, nie uda³o mi siê natrafiæ na jakikolwiek ¶lad osób zaginionych.Mimo tych niepowodzeñ nie jestem w stanie przerwaæ tych poszukiwañ.Bo jak sobie wyt³umaczyæ,¿e po 5-ciu osobach nie pozosta³ ¿aden ¶lad.Szukam dalej.Mimo,¿e nigdy nie pozna³am nikogo z rodziny Ojca nawet na zdjêciach,nie wiem jak wygl±dali,bardzo chcia³abym wiedzieæ jakimi byli ludzmi,jakie by³o Ich ¿ycie-chcia³abym poznaæ swoje korzenie ze strony Ojca.Gdzie¶ tam w g³êbi serca tli siê jeszcze nadzieja,¿e pewnego dnia Kto¶ do mnie napisze i dowiem siê co sta³o siê z moj± rodzin±.Pozdrawiam wszystkich Teresa Lisowska-Wi¶niewska t_wisniewska@poczta.onet.pl
Witam Pani±!
Mo¿e siê mylê, ale czy ju¿ gdzie¶ nie zetknêli¶my siê ze sob± na jakim¶ forum czy stronie genealogicznej? Rodzina Lisowskich czy Lissowskich chodzi mi po g³owie.
Jak Pani zapewne zauwa¿y³a- moje forum jest jednoosobowe, tak samo jak sam w pojedynkê staram siê pomagaæ takim ludziom jak Pani. Niestety, nie mam za wielu pomocników oprócz w³asnej g³owy i kilku wiernych przyjació³.
Aby Pani pomóc musia³bym wiedzieæ gdzie Pani ju¿ szuka³a? Czy pisa³a Pani do PCK? Czy szuka³a Pani we wszystkich dostêpnych indeksach ofiar represji ( to te¿ trzeba braæ pod uwagê), czy patrzy³a Pani co maj± Mormoni?
Najlepiej by³oby udaæ siê do archiwum zapewne w Miñsku na Bia³orusi. Nie pisze Pani nic o swych poszukiwaniach w archiwach. W internecie trudno o pomoc, nieraz tylko przez przypadek tak± pomoc mo¿na uzyskaæ. Przepraszam, nie doczyta³em, ¿e szuka³a Pani w archiwach.
Jak co¶ znale¼æ? A czy by³a Pani w Dereczynie czy G³usku? Oprócz tego przychodzi mi do g³owy my¶l, aby spróbowaæ ustaliæ listê mieszkañców czy znajomych Pani rodziny z tamtego okresu? Mo¿e jeszcze ¿yje kto¶ z s±siadów czy znajomych?
Rozumiem, ¿e moje forum jest kolejna desk± ratunku dla Pani. Jak Pani pomóc? Nie powiem Pani, ¿e nie pomogê, bo nie potrafiê odmawiaæ, ale nie mogê obiecaæ Pani szybkiej pomocy. Takich spraw jak Pani, mam w tej chwili co najmniej kilkana¶cie i nie na wszystkie mam czas. Spróbuje jednak posprawdzaæ tu i ówdzie, mo¿e co¶ wskóram. Muszê jednak konkretnie wiedzieæ gdzie Pani szuka³a, aby nie dublowaæ naszych poszukiwañ.
Musi byæ Pani przygotowana na d³ugie czekanie i brak gwarancji na efekty. Gdyby mog³a Pani podaæ jak najwiêcej szczegó³ów, to u³atwi³oby poszukiwania. Nieraz nawet drobny szczególik ( pominiêty nieopatrznie) bardzo pomaga.
Pozdrawiam serdecznie
Józek
Nowy u¿ytkownik
Witam serdecznie
Od d³u¿szego czasu poszukujemy informacji o rodzinie Os³awski, B³aszczak, Sygu³a. Ich losy zwi±zane by³y z Be³zem, Sokalem w rodzinnych archiwach mamy te¿ kartki adresowane z Tarnopola, Prusinowa aktualnie s± to Nyzy, Sokala, Techlowa, Lwowa. Prawdopodobnie rodzina Sygu³ów z Techlowa wysiedlona zosta³a w g³±b Rosji. Znale¼li¶my ¶lad w indeksie Prze¶ladowanych potwierdzenie dla 4 dzieci a brak nam informacji o ich rodzicach Katarzynie z domu B³aszczak i Andrzeju. Wiem, ¿e Katarzyna razem z dzieæmi powróci³a do Polski i tu w latach 70 zmar³a. Interesuje mnie los Andrzeja ich ojca, nie¶mia³o marzy mi siê poznanie wiêcej informacji o ich przodkach. Poszukujê te¿ danych o Józefie Os³awskim z 40 pu³ku strzelców, który zgin±³ pod Tarnopolem w VIII.1040 r. Je¶li chodzi o Os³awskich to napewno mieli ziemiê w Prusinowie. Niestety nie mogê dotrzeæ do informacji czy j± dzier¿awili,czy by³a to ich w³asno¶æ. O Prusinowie pisa³ do najbli¿szych Ludwik Os³awski. Wed³ug rodzinnych przekazów mecenas sztuki Wiktor Os³awski to rodzina, ale nie doszukali¶my siê powi±zania mo¿e informacje z tamtego rejonu to potwierdz±.
Dziêkujê za ewentualn± pomoc.
Witam!
Znalaz³em jedynie taki zapis:
Parafia katolicka Psary, wpis 6 / 1883
Wojciech Spychalski - pan m³ody
Justyna Florentyna £ukasik - panna m³oda
Pozdrawiam serdecznie
Józek